
Количеството може да се окаже по-големият препъни камък за нашата форма от видовете храни, които приемаме.
Повечето от хората, които успешно контролират теглото си, не преяждат и контролират размера на порциите, които хапват.
Схващането, че приемането на определени храни и избягването на други, е по-важно за контролирането на теглото, отколкото консумирането на по-малки количества храна като цяло, не е принцип, на който се основава балансираното хранене. Общият брой на приетите калории спрямо нашия индивидуален двигателен режим и особености са от по-съществена важност, както и качеството на приетата храна.
Препоръчителните стойности за хранителен прием се разработват от експерти в областта на здравеопазването, и варират в зависимост от възраст, пол и двигателен режим на всеки от нас.
Възраст (години) | Физическа активност | Средни енергийни потребности | |||
---|---|---|---|---|---|
Мъже | Жени | ||||
МДж/ден | Ккал/ден | МДж/ден | Ккал/ден | ||
19-30 | ниска | 11,3 | 2710 | 8,5 | 2041 |
умерена | 12,8 | 3071 | 9,7 | 2313 | |
висока | 14,3 | 3432 | 10,8 | 2586 | |
31-60 | ниска | 10,8 | 2583 | 8,3 | 1988 |
умерена | 12,2 | 2927 | 9,4 | 2252 | |
висока | 13,7 | 3272 | 10,5 | 2518 | |
61-75 | ниска | 9,1 | 2181 | 7,5 | 1792 |
умерена | 10,3 | 2472 | 8,5 | 2030 | |
75+ | ниска | 8,8 | 2111 | 7,4 | 1764 |
умерена | 10,0 | 2393 | 8,4 | 1999 |